27.10.20

28 жовтня 2020 року всі свідомі українці відзначають 76 річницю вигнання нацистських загарбників з України.Ця трагічна сторінка в історії нашого народу потребує визнання та віддання данини пам'яті всім жертвам Другої світової війни 1939-1945 років.Для третьокласників цього року відкрилась сторінка,що розповіла про трагедію єврейського народу (розстріли у Бабиному Яру),а сьогодні ще одна історична оповідь.Зазираючи у минуле,ми вчимося аналізувати і критично мислити.Недарма кажуть: "Хто не знає минулого,мой не має майбутнього".

 


Отож, свято відзначається щорічно 28 жовтня на честь остаточного вигнання нацистських окупантів із території України. Це сталося під час Східно-Карпатської операції, що проводилася з 8 вересня по 28 жовтня 1944 року та призвела до відступу із Закарпаття союзників гітлерівського Вермахту –  угорських військ.Цьому передувало: розчленування українських земель на декілька адміністративно-територіальних утворень(1941 р),Нацистська окупація - терор та голод для українців (1941-1944),переслідування та масове знищення осіб єврейської та ромської наіональностей (Голокост ,Бабин Яр),одна із найкривавіших битв Другої світової війни розгорнулася на фронті протяжністю 750 км і тривалістю 4 місяці ( вересень - грудень 1943 року.)

І ОТ НАРЕШТІ.... 1944 рік Червона армія почала серією з дев'яти послідовних наступальних операцій на Правобережній Україні та у Криму. Вермахт зазнав нищівних поразок і відступив по всій лінії фронту. Особливо запеклі бої розгорнулися в районі Корсуня, Ковеля, Тернополя, Кам'янець-Подільського, Севастополя. У травні 1944 року німецькі війська були остаточно вибиті з Правобережної України та Криму. Чергову серію потужних ударів по позиціях Вермахту Червона армія завдала влітку - восени 1944 року. Трагічною сторінкою цих подій стали бої у так званому Бродівському котлі, де один проти одного билися українці дивізії "Галичина" та 1-го Українського фронту. Німці не змогли зупинити радянський наступ, і 28 жовтня 1944 року відійшли за межі України.

Якщо тебе зацікавила подана інформація,то дізнатись більше можна за посиланням :http://www.history.org.ua/?termin=Skhidnokarpatska_operatsiia_1944

 




Немає коментарів:

Дописати коментар

  ДОБРОГО ДНЯ, ШАНОВНІ ДІТИ та БАТЬКИ! Триває 32 навчальний  тиждень : " Все пов'язано з усім   ? " Промінчик грайливий заглян...