ДОБРОГО ДНЯ, ШАНОВНІ ДІТИ та БАТЬКИ!
Триває 8 навчальний тиждень :
" ІСТОРІЯ І ТАЄМНИЦІ СМАКОЛИКІВ "
Встав раненько — усміхнись,
Бо чудово в світі жити!
В синє небо подивись
Й починай добро творити!
Н. Красоткіна
Здрастуй, здрастуй, любий друже!
Кожен з нас тут не байдужий!
Станем всі — одна сім’я:
Будем друзі — ти і я!
«СМАЧНІ МУЗЕЇ»
1.Кожен учень по черзі говорить сусідові: «Привіт! Приходь до мене в гості! Я пригощу тебе...».
2. Обмін інформацією. Тема тижня «Історія і таємниці смаколиків». «Смачні музеї»
— Знаєте, скільки у світі дивовижних музеїв, серед експонатів яких усілякі речі з життя людей? Не стала винятком і їжа зі столу людини.
— Чому з’явилися музеї їжі?
— Як ви гадаєте, яким стравам присвячені музеї в Україні?
— У культі їжі немає нічого поганого. Звісно, за умови, якщо йдеться про традиції споживання страв. Адже це історія народу, його винахідливість і фантазія.
— Яка страва є найпопулярнішою на українському столі?
— Борщ незабаром буде внесено до нематеріальної культурної спадщини України, а «Культура приготування українського борщу» потрапить до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.
Гра «Малюнковий експрес»
У Японії відкрили один з найбільших у країні музей їжі. У театралізованій формі відвідувачам розкажуть і покажуть, яким чином локшина була винайдена і як набула популярності в усьому світі. Ба більше, на мініфабриці кожен зможе виготовити свою унікальну локшину: вам дадуть стаканчик для неї та набір інгредієнтів. Створений вами шедевр помістять у спеціальну коробочку і запакують у целофан.
Ну які ж німці без улюблених німецьких ковбасок! Тому жителі країни відкрили музей культової страви «Каррівурст», сосисок у гострому томатному соусі. Крім історії страви, у всіх відвідувачів є можливість навчитися готувати «каррівурст».
Музей, присвячений голландському сиру, створений у Нідерландах для збереження історії славетних місцевих традицій виробництва сиру. Туристи з усього світу можуть дізнатися про історію, технології виробництва цього дивовижного продукту та його місце в культурі Голландії.
Музей какао та шоколаду в Бельгії розповість про історію ласощів. Народжений у Новому Світі з таємничих церемоніалів майя та ацтеків, шоколад пройшов значний шлях, перш ніж перетворитися на знайомі всім плитки і цукерки. Він навіть устиг стати з напою їжею.
3. Групове заняття
Гра «Впізнай за описом» Склади загадку про цю страву і розкажи про музей.
Музей піци в США.
Кока-кола і гамбургер — ось і весь вклад США у світову кулінарію. Вся інша національна кухня привезена на континент першими переселенцями з Європи. Італійців серед них було багато, і класична піца міцно увійшла в побут американців. Яке місце вона посіла не тільки на столі, але й у масовій американській культурі, можна дізнатися в Філадельфії, у першому в світі музеї піци.
Музей марципана в Угорщині. Борошно із суміші мигдалю з цукровою пудрою не просто приємне на смак, але й навдивовижу пластичне. З нього можна виліпити будь-яку фігурку, чим і займаються кондитери у всьому світі. Прекрасні зразки такого кулінарного мистецтва доступні для огляду в центрі Угорщини. Головне призначення марципана не забуте: до закінчення терміну придатності експонати з’їдаються і замінюються свіжими.
У селі Опішня
на Полтавщині відкрили перший в Україні Музей звареного борщу та Музей живого хліба. Олена Щербань обіцяє щодня дивувати гостей новим рецептом борщу, яких знає щонайменше 365. Експонатами музею борщу стали квашена та маринована капуста, свіжий та консервований буряк, цибуля у вінку та часник у пучку. Також тут є глиняні горщики та справжня піч, у яких готується страва.
У бельгійському місті Брюгге відкрився музей смаженої картоплі, де можна не лише дізнатись про історію страви, але й скуштувати її. У музеї, що отримав назву Frietmuseum, є виставкові зали та зона для дегустацій картоплі фрі. Відвідувачі музею можуть дізнатися про історію цієї страви й записати секрети приготування найсмачнішої картоплі фрі.
4. Теми для Щоденника вражень
Улюблена страва моєї родини.
Музей, який я мрію відвідати.
Моя улюблена цукерка, яка поліпшує настрій.
Коли солодка цукерка може стати гіркою?
Яку цукерку я хотів би (хотіла б) скуштувати?
Які цукерки з’являться в майбутньому?
Який музей я створив би (створила б) у своєму регіоні?
Мої улюблені смаколики.
Які незвичайні українські страви я спробую приготувати вдома? Чому не можна харчуватися лише смаколиками?
— Поверніться одне до одного, усміхніться.
— Скажіть одне одному приємні слова.
— Уявіть, що ваш товариш засмучений.
Що може поліпшити йому настрій?
— Діти, а ви любите цукерки?
— Які цукерки ви полюбляєте?
— З чого виготовляють цукерки?
— Скільки цукерок можна з’їсти упродовж дня?
— А чи знаєте ви, де і з чого виготовляли перші цукерки?
Словникова робота
Слово «цукерка» перекладається з латини як «приготоване зілля». Найперші з’явилися в Єгипті. Оскільки цукор тоді ще не був відомий, замість нього вживали фініки і мед. Латинський термін canna mela означає «цукровий очерет».
— На Сході цукерки виготовляли з мигдалю і фіги, а в Древньому Римі варили горіхи і макові зерна із медом і засипали кунжутом.
Машина часу 63 У нас теж було щось на зразок цукерок: у Стародавній Русі їх готували з кленового сиропу, патоки та меду. Потім до Європи з Індії привезли цукор — і саме з цього моменту виробництво цукерок стає чимось окремим і тріумфальним. Цукерки навіть прописували від різних хвороб, зокрема нервових розладів, помітивши, що солодощі поліпшують настрій.
Особливо корисними для зубів є карамельки та жувальні цукерки. (Ні.)
Вміст цукру в сучасних цукерках становить близько 70%. (Так.)
Надмірне споживання цукру протягом тривалого часу призводить до набору ваги, збільшує ризики ожиріння, провокує проблеми із зубами. (Так.)
Найкорисніший для дітей білий шоколад. (Ні.)
Українські діти споживають у 2–3 рази більше цукру на день, ніж потребує їхній організм. (Так.)
Гра «Словограй» З окремих букв слова ЦУКЕРОЧКА скласти нові. Час попередньо узгоджують (або спливає за загальною згодою). Виграє той, хто склав якнайбільше слів. Обов’язкова умова: всі слова мають бути іменниками в однині, мати реальне значення та не бути власними іменами. — Перші цукерки в тому розумінні, у якому ми знаємо їх сьогодні, приготував Плессі Праліне 1671 року. Для маркіза він подав шоколадні цукерки з начинкою з тертих горіхів, які назвав «праліне». З вирощуванням та переробленням цукрової тростини вартість цукру почала знижуватися. З’явилися перші льодяникові цукерки з розплавленого цукру з ягідними і фруктовими соками. Слов’янські народи здавна варили сезонні фрукти в меду і подавали ласощі на святковий стіл, а ось журавлину і малину просто обвалювали в цукровій глазурі.
Перегляд та обговорення відео «Як зробити корисні цукерки»
3. Групове заняття Завдання. Розробити дизайн обгорток нових цукерок (шоколадки, карамельки, мармеладу і корисної цукерки).
— Паковання має величезне значення при продажу товару. Ми всі добре знаємо, що важлива не обгортка, а цукерка, але завжди будемо спокушатися на обгортку, адже такою є людська природа. Гра «Рекламний агент»
Завдання. Підготувати і показати рекламу корисних цукерок.
Створення коміксу Завдання. Створити комікс про подорож цукерки з минулого до сьогодення
ЯК ВИРОБЛЯЮТЬ СМАКОЛИКИ? ДАВНІ РЕЦЕПТИ
1. «Як виробляють смаколики? Давні рецепти»
Танцювальна хвилинка
«Смаколики»
— Про які смаколики згадано у пісні?
— Яке місце повинні займати ласощі у меню дітей?
Групове заняття
— Запитайте у будь-кого про українські традиційні страви — і вам одразу згадають про борщ, вареники, голубці та холодець. Але наша національна кухня набагато різноманітніша та цікавіша, ніж ми вважаємо! Хоч і багато традиційних страв уже не готують в українських родинах, проте їхні рецепти збереглись до сьогодні. Тож якщо ви не куштували жодну із цих страв — неодмінно проекспериментуйте!
Вправа «Склади пазли». «Незвичайні українські страви, про які всі забули»
Затірка — одна з найдавніших українських страв. Узагалі ця страва була поширена на території проживання всіх слов’янських народів. Рецепт дуже простий: готують добряче підсолене пшеничне тісто, котре потім розтирають у макітрі з пшеничним борошном. Розтирати тісто потрібно, доки воно не перетвориться на дрібні розсипчасті кульки розміром із горошину. Ці кульки відварюють у воді, молоці або бульйоні. Страву готують, поки кульки не спливуть на поверхню. Заправляють готову затірку маслом, олією чи шкварками.
Лемішка — традиційна полтавська страва, яка давно вийшла з українського побуту. Сьогодні її рецепт зберігся завдяки згадкам у книжках та обрядовим приготуванням страви на ярмарках. Обсмажене гречане борошно розводять у гарячій солоній воді так, щоб вона зберігала густу консистенцію. Потім додають туди шматочки сала, також попередньо обсмажені. Страву перекладають у глиняний горщик і допікають у ретельно прогрітій печі. В тому самому горщику і подають на стіл.
Коцюрба — страва, яка поєднує у собі картопляне пюре і галушки. Віддалено нагадує італійську варіацію пасти, де її також подають у пюре з картоплі. Українська традиційна страва не менш смачна: маленькі галушки з тіста, картопля, шкварки і часник перемішують у макітрі та все це разом подають у тій самій посудині. Інший варіант страви — не товкти картоплю і подавати її грубими шматочками.
Токан — страва, котра була поширена на території Західної України. Прийшла вона до нас із румунської кухні. Часто токан плутають із мамалигою, але це дві абсолютно різні страви. Вони обидві включають кукурудзяну крупу, але у мамализі ця крупа — основний інгредієнт, а токан — це страва зі свинини, гарніром до якої подають цю кашу. Згодом до страви почали додавати і бринзу, що зробило її ще більш подібною до мамалиги, або замінювати свинину іншим м’ясом, але це звична справа — експериментувати на кухні.
Меживо — традиційна українська страва, подібна до відомих нам овочевої ікри чи рагу. Додають до межива буряк, кабачки, баклажани, помідори, гарбуз (за бажанням — інші овочі), а також обов’язково цибулю і моркву. Вживати цю страву можна як у гарячому вигляді, так і холодною. Ба більше, уважають, що меживо, настояне кілька днів, стає навіть кращим на смак — адже овочі маринуються у власному соку
РОЗКАЖИ ПРО СВОЮ УЛЮБЛЕНУ СТРАВУ
Немає коментарів:
Дописати коментар