04.02.24

     Шановні батьки! Триває 20 тиждень 



 Рано-вранці  всі прокинулись,
 потягнулись, посміхнулись, 
а потім гарно вмились, 
на сусіда подивились,
 і сонечко привітали. 
«Доброго ранку!» — сонечку сказали,
 сонячний зайчик у долоньки спіймали.
 Сонячний зайчик нас гріє. 
Тепліше стає, настрій чудовий він нам передає,
 і ми побажаємо друзям своїм 
 гарних думок і хорошого дня, 
щоб думка весела, радісна була!










Казка «Три бажання» 

ТРИ БАЖАННЯ

Були собі дуже бідні дід та баба. Ані з'їсти, ані пити — завжди голодні й холодні, працювати вже не могли, бо старі дуже були. Сиділи, сумували, та у віконце позирали, що їм людська ласка принесе. Бо люди на селі були різні: добрі й не дуже, а то й зовсім злі, бо у всіх доля була своя. Хто в ярмі, той плакав, а хто пан, той радів.

Одного разу напросилася якась подорожня жінка до них ночувати. Вони її впустили, чим змогли, нагодували, добрим словом привітали, спати поклали. А вранці вона їм подякувала за хліб-сіль, а тоді й каже, що вона виконає три їхні бажання.

Сіли старі за столом та й думають, що б їм таке загадати, щоб їхнє життя кращим стало. І поки баба думала-гадала, дід, дуже голодний був, сказав:

— Перш за все хочу печеної ковбаси величезний шматок!

Дивляться, аж ось із-за комина величеньке кільце ковбаси спускається, та таке рум'яне, запашне. Баба глянула і позеленіла від злості на таке мізерне дідове бажання. У неї вже на язиці вертілося інше: щоб молодість повернулася, щоб багатими стати, а тут... Не могла бабина душа таке стерпіти.

— А бодай же тобі, діду, тая ковбаса та й до носа приросла! — залементувала баба, запалившись праведним гнівом на дідову необачність.

І ковбаса враз приросла до дідового носа, ніби там і була. Обоє, це побачивши, заніміли. Сидять та й плачуть, не знають, що робити.

— Ще тільки одне бажання маємо, — каже дід крізь сльози, — будемо вже разом загадувати.

— Ну так хай же та ковбаса та від носа відпаде! — сказали, але продовжити не встигли, бо ковбасу як язиком злизало, пропала. А вони, хоч ніколи до цього не сварилися, почали лаятись та докоряти одне одному.

А люди відтоді, чуючи постійну сварку з їхньої хати, обходять її десятою дорогою, бо кому ж охота зі сваркою жити.

1-ша група. Доведіть доцільність бажання діда.

2-га група. Доведіть доцільність бажання баби.

3-тя група. Яких помилок припустилися і баба, і дід?

4-та група. Що необхідно зробити, аби помирити героїв?

Мрії — це частинки нашого життя. Без них важко уявити будні. Вони роблять життя яскравим. Завдяки їм ми робимо неможливе для нас у цей період. У кожної людини — власні мрії. Хтось мріє про друзів, хтось — про хороше майбутнє, про щастя, здоров'я, нову куплену річ тощо...

Мріяти ніколи не пізно — і це чудово наповнюватиме ваше життя яскравими барвами!

КАЗКА ПРО МАЛЕНЬКУ МРІЮ

В одному затишному і красивому містечку народилася Маленька Мрія. Вона була дуже доброзичливою та дружелюбною і, щойно народившись, поспішила до людей. Вона підійшла до першого будинку і постукала. Але їй не відчинили. Вона пішла до наступного — там теж двері були зачинені. Нарешті в наступному будинку їй відчинили і запитали:

— Хто ти?

— Я — Маленька Мрія.

— Але у нас не прийнято мріяти, — відповіли люди і відмовилися впустити до себе Мрію.

У наступному дворі люди запитали її:

— Навіщо ти нам?

— Я спробую зробити ваше життя яскравішим і цікавішим.

— У нас немає на це часу, — відмахнулися ті.

Маленька Мрія посмутніла, ніхто не хотів впустити її до себе додому і подружитися. Вона понурилася і повільно підійшла до останнього дому на вулиці. Зітхнувши, Мрія тихенько постукала. Двері відчинила дитина.

— Ну привіт, Маленька Мріє!

— Ти знаєш, як мене звати? — здивувалася та.

— Звісно! Ба більше, я не могла дочекатися на тебе! — і дитина, взявши Мрію за руку, повела її в будинок. Коли Мрія ввійшла в будинок, вона побачила там Дитинство. Дитинство підійшло до гості та ласкаво промовило:

— Вітаю тебе, Маленька Мріє! Ми чекали на тебе, адже Дитинство та Мрії — завжди поруч. А коли настане час і я піду, не дай Дорослості вигнати тебе з життя цієї дитини. Тоді ти підростеш разом із нею і, можливо, станеш Великою Мрією.

Мрія погодилась. Вона була дуже рада знайти будинок з такими щирими друзями.

Ольга Рапацька

Немає коментарів:

Дописати коментар

  ДОБРОГО ДНЯ, ШАНОВНІ ДІТИ та БАТЬКИ! Триває 30 навчальний  тиждень : "Подорожі у часі та просторі  " Добрий день, Любі хлопчики ...